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STATE OF LOUISIANA
DEPARTMENT OF HEALTH AND HOSPITALS

TO:

INITIAL COMMUNITY MENTAL HEALTH CENTER PROVIDER

FROM:

HEALTH STANDARDS SECTION (HSS)

SUBJECT:
PARTICIPATION IN MEDICARE AS A COMMUNITY MENTAL HEALTH CENTER PROVIDING PARTIAL HOSPITALIZATION SERVICES

PLEASE READ ALL INFORMATION CAREFULLY. 

Information, forms and contact information for CMCHs on HSS website:
http://new.dhh.louisiana.gov/index.cfm/directory/detail/706
If you desire to participate in the Medicare program as a community mental health center (CMHC) providing partial hospitalization services, you must submit your request to this office.  Your letter requesting approval as a CMHC will be considered an official application.

The application must contain at least the following:

· The name and address of the facility;

· The name of the responsible agent, including the address and telephone number;

· The facility’s Medicare provider number, if the facility is already participating in the    
 Medicare program as another type of provider;

· The type of ownership or control (i.e., nonprofit, government);

· The services provided with number of full-time equivalent employees; and

· A signed Attestation Statement indicating that the facility complies with all of the Federal requirements in Section 1861 (ff) (3) (B) of the Social Security Act.
· Fire approval from the Office of State Fire Marshal.
· Health approval from the Office of Public Health.
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Participation in Medicare as a CMHC

If it is determined by The Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) that all Federal requirements are met, you will be required to sign a provider agreement and you will receive notification that your facility has been approved to furnish partial hospitalization services.  The address shown in your provider agreement is where CMS requires all clinical records of services provided to patients to be maintained.  This includes records of services provided under an arrangement, because the CMHC is responsible for all services whether provided directly or under a contract.

CMS will also assign each CMHC a provider identification number.  The effective date for Medicare participation for a CMHC is the date that the CMHC’s provider agreement, CMS Form 1561, is countersigned by the Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) regional office (RO).  The provider agreement will be countersigned by the RO only after the CMHC has successfully enrolled with the Medicare program and the RO has determined that the CMHC meets all applicable Federal requirements.  The requirements may include an onsite visit to the CMHC or a review of specific documents that CMS may request from the CMHC, or both.  CMS will not readjudicate effective dates for CMHCs that were previously approved for Medicare participation.  This policy does apply to all pending CMHC applications where the provider agreement has not been countersigned by the RO.

Those facilities that are denied approval to participate in the Medicare program will be notified and given the reason(s) for the denial.

You are required to notify CMS at the time you are planning a transfer, deletion, addition, or relocation of a service area.  If operation of the entire facility is later transferred to another owner, ownership group, or to a lessee, the CMHC identification number will be automatically assigned to the successor, following notification.

For participation in the Medicare program, all providers/suppliers must complete the CMS 855 form, Medicare Federal Health Care Provider/Supplier Application for Health Care Providers or Suppliers.  The application must be obtained from the provider/supplier’ chosen fiscal intermediary or carrier.  The Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) website located at http://www.cms.hhs.gov/MedicareProviderSupEnroll/, contains a list of FIs and carriers by state and specialty.  The FI/Carrier will answer any inquiries concerning completion of the enrollment application.
Please note that an initial certification survey of a new provider/supplier will be conducted only after the state agency has received notice from the FI or Carrier that the CMS 855 form has been approved.
You must also independently meet Federal requirements for CMHCs, and be assigned a separate CMHC agreement and identification number.  The facility must also conform to the provisions of section 1866 of the Social Security Act and all Medicare regulations applicable to CMHCs.
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Participation in Medicare as a CMHC

Please Note:  At the direction of the Dallas Regional office of the CMS, the Louisiana State Agency will no longer be making recommendations or inquiring about provider-based designation status.  Prospective providers and/or suppliers that have questions as to whether they meet the criteria for provider-based designation are instructed to contact: Patty Rawlings with the CMS at (214) 767-4423.      

Documents to be returned to state agency:

CMHC enrollment application

Attestation Statement

Crucial Data Extract form

Health Insurance Benefit Agreement (3)

Fire approval - Office of State Fire Marshal

Health Approval – Office of Public Health

Office for Civil Rights Forms (2)
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